Gyakran ismételt kérdések

Kell-e vitorlázó tudás, előképzettség a túrákhoz?

Hasznos, de nem feltétlenül szükséges. A túrákat tapasztalt skipper vezeti. A résztvevők a túrák jellegéből adódóan részt vesznek a feladatokban. A skipper irányítása mellett alapvető hajós fogásokat is elsajátíthatnak.

Mennyibe kerülnek a túrák?

A túrák árai nagyban függnek az időpontoktól, elő-utó szezontól, hajó mérettől és a hajózási területtől, de alapvetően 650-750€/fő/hét, hosszú hétvégés tréningeken 4-500€/fő

Mit tartalmaz a részvételi díj, vannak-e rejtett költségek?

Apró betűs részek nincsenek. A részvételi díj a hajó teljes költségét (beleértve a kauciót), üzemanyagot, kikötői díjakat, hajóvezető díját is tartalmazza. Többletkiadást jelenthet az alap útitervtől eltérő, nem időjárási, /vis maior jellegű/ egyéni kívánságra történő kikötés és annak költsége.
A túrák ára nem tartalmazza a leutazás/hazautazás és étkezés költségeit, vagy az autók parkolási költségét.

Hogyan tudok fizetni?

A részvételi díj 50%-át , esetenként 60%-át a jelentkezéskor, banki átutalással, vagy készpénzben, €-ban vagy Ft-ban, a fennmaradó részt az utazás előtt egy hónappal kell rendezni.
Egy hónapon belüli jelentkezés esetén a teljes részvételi díj fizetendő.

Van lehetőség last minute kedvezményekre?

Sajnos nincs. A túrák, jellegüknél fogva, hosszabb tervezést igényelnek.
Bár jelentkezni, esetleges szabad hely esetén akár az utolsó hetekben is lehet, de véleményem szerint egy ilyen jellegű kedvezmény nem lenne fair a már jó előre tervező és helyüket bebiztosító hajóstársainkkal szemben.

Elállás, lemondás esetén visszakapom e a pénzem?

Egy hónapon belüli lemondás esetén nem, csak ha a lefoglalt helyére új jelentkezőt találunk, vagy ő maga gondoskodik új jelentkezőről maga helyett!

Egy hónapon kívüli lemondásnál 30-50% kerül levonásra, kivéve, ha a lefoglalt hely feltöltődik. ebben az esetben a teljes összeg visszautalásra kerül!

Hány éves kortól-korig ajánlottak a túrák?

A túrákon, tréningeken akár családok is részt vehetnek.  Tapasztalatom szerint általában 10-12 éves kortól már a gyerekeket is be lehet vonni bizonyos feladatok elvégzésére. Felső korhatár talán nincs is, de egy megfelelő egészségi állapot, mozgáskészség szükséges önmagunk és társaink biztonsága érdekében.

Hölgyek is részt vehetnek a túrákon?

Igen! Túráimon gyakran vesznek részt hölgyek és párok is. Mivel a hajókon álltalában kétszemélyes kabinok vannak, jelentkezéseknél ezt is figyelembe vesszük.

Milyen biztosításokra van szükségem?

Az általános utasbiztosításba érdemes bele venni a “vitorlázás” kiegészítő részt is. Erről mindenkinek önállóan kell gondoskodni.

Hogyan tudok jelentkezni a túrákra?

A honlapon megtalálható elérhetőségeken: E-mail-ben, vagy telefonon.
A jelentkezést az előleg, egy hónapon belüli jelentkezés esetén a teljes összeg befizetésével tudjuk elfogadni.

Mennyivel korábban célszerű jelentkezni egy túrára?

A kiírás időpontjától számolva, minél hamarabb!
A túrák a hajók befogadóképességétől függően 5-8 fővel indulnak, így esetenként hamar megtelnek.

Milyen hajókkal indulnak a túrák?

A hajók, megbízható charter partnerektől bérelt, 37-50 láb-as /11-15m/ 3-5 kabin+nappali+konyha+1-4 fürdőszobás egytestű, esetenként katamarán tipusú kényelmes vitorlás yachtok.

Hogyan utazzak a túra kiindulási helyére:

Az utazás egyénileg történik, az indulás előtt telekocsik szervezhetők. Távolabbi helyszínekre, fapados repülő járatok is igénybe vehetők.

Hogyan étkezünk?

Az étkezés egyénileg történik. A hajókon felszerelt konyha, gáztűzhely, sütő áll rendelkezésre. Kikötőkben éttermek, bevásárlási lehetőségek vannak.
Hosszú túráinkon bevált a közös beszerzés és főzés (füzetbe felírt, hajókonyhai vásárlásokat az út végén elosztjuk egymás között), nem fogod elhinni, hogy ennyiből is lehet élni a tengeren☺.

Milyen ruhát vigyek?

Vízálló vitorlás ruházat fontos (nem feltétlenül a márka a lényeg), gumicsizma, puha talpú nem csúszós cipő, évszaknak megfelelő sportos aláöltözet. Parti programokhoz kényelmes túra cipő. Ne feledjük, a legrosszabb ruházat, ami otthon a ruhásszekrényben maradt!

Napfény, szél, tengeri betegség. Mik érhetnek?

Tengeren az 50-es faktorú Nap elleni óvszer sem túlzás. A szájra is érdemes napsugárzás ellen is védő kencét hozni.
Tengeribetegség: nos ez furcsa dolog, már csak a neve miatt is. Szerintem messze nem betegség, csak egy állapot. A folyamatos billegés, mozgás kicsit megbontja az egyensúly központunkat. Hányinger, rossz közérzet, étvágytalanság stb. a tünetek. Ha jön, küzdeni lehet ellene, de nem érdemes. Egy róka a lee oldalon hátul a tengerbe dobva, sokat javít a helyzeten. Vannak gyógyszerek a megelőzésre, de többnyire ezek tompítanak is. Pihenő időben, fekvő helyzetben, a hajó billenési középpontjához közel, a fedélzeten a horizont fürkészése, tenni-venni, lefoglalni magunkat, talán a legjobb stratégia.